Treceți la conținutul principal

BARCELOS

 

BARCELOS

Barcelos, un orășel situat în NV Portugaliei, este cunoscut pentru două lucruri: o piață care are loc în fiecare joi și un cocoș viu colorat, simbol al credinței și justiției, care e omniprezent pe tot cuprinsul Portugaliei sub nenumărate forme.

Cea mai cunoscută legendă a "cocoșului din Barcelos" (o Galo de Barcelos) spune că, odinioară, un om bogat a dat o petrecere mare. La finalul petrecerii, el a observat că tacâmurile sale valoroase au fost furate de un oaspete. El a acuzat un pelerin,ce se afla în drum spre Santiago de Compostela, și care a fost dus în fața instanței. Deși pelerinul și-a susținut nevinovăția, judecatorul nu l-a crezut. Astfel, în timp ce judecătorul se pregătea să mănânce un cocoș prăjit, pelerinul i-a spus că dacă este nevinovat, cocoșul din farfuria sa va cânta de trei ori. În momentul în care pelerinul urma să fie executat, minunea s-a împlinit, iar cocoșul a cântat și astfel a salvat viața pelerinului. Povestea se termina câțiva ani mai târziu, când pelerinul revine în Barcelos și ridică o cruce.

Puncte turistice vizitate în Barcelos

Centrul orașului Barcelos este, în sine, reprezentarea propriului său patrimoniu cultural și istoric.  Orașul este cunoscut drept capitala artizanatului și locul de naștere al legendei Cocoșului din Barcelos. Centrul  cuprinde spații verzi și grădini colorate de flori și arbuști.

Turnul Medieval este un reper al orașului, din vârful lui se poate vedea o panoramă deosebit de frumoasă. Cunoscut sub denumirea ”Torre da Porta Nova” este singura dintre cele trei porți principale din zidul de apărare al orașului care a ajuns în prezent. A fost construit în timpul primul duce de Bragança, la începutul secolului al XV-lea. În zilele noastre este un Centru de Informare a turiștilor și adăpostește o expoziție permamentă cu lucrările artiștilor locali.  

Catedrala  Temple of Bom Jesus da Cruz

Construcția sa este legată de apariția misterioasă a unei cruci de pământ negru pe terenul noroios Campo da Feira, în decembrie 1504. Actuala birerică s-a deschis pentru închinare în 1710. Cupola și spatiul interior e amenajat într-o cruce. De remarcat sunt altarul înalt cu sculptură în aur baroc și altarul de pe partea Evangheliei, unde o imagine a Domnului Crucii a dobândit, conform tradiției, provenind din  Flandra din 1505.

Igreja de Nossa Senhora do Terço

În 1707, Episcopul de Braga, D. Rodrigo de Moura Teles, a ordonat punerea pietrei de temelie a unei mănăstiri de călugărițe benedictine. O inscripție pe peretele de lângă ușă dovedește acest eveniment.

În exterior, Igreja de Nossa Senhora do Terço are un aspect foarte sobru și simplu, dar interiorul ne arată unul dintre cele mai bune exemple de decor baroc portughez, cu o combinație armonioasă de pictură, gresie și sculptate și lemn aurit.

Tavanul chesonului din lemn și panourile azulejo care acoperă complet interiorul bisericii, pictate în 1713 de către Maestrul António de Oliveira Bernardes, prezintă o iconografie extrem de bogată despre viața Sf. Benedict.                 

Muzeul Arheologiei

Oricine intră în Barcelos prin podul peste râul Cávado va vedea imediat o grădină în care ruinele fostului Palat al conților de Barcelos sunt martore ale trecutului medieval al orașului.

Palatul este o construcție de la începutul secolului al XV-lea, comandat de D. Afonso, conte de Barcelos și primul duce de Bragança, și este unul dintre monumentele cele mai emblematice ale orașului.

Are aspectul atât al unui palat cât și al unui castel, și a fost în timpul său de glorie o clădire nobilă care a demonstrat bogăția și puterea tot mai mare a proprietarului său.

Muzeul conține piese care aduc mărturii privind exitența preistorică a regiunii. Totodată sunt prezentate sarcofage medievale, simboluri heraldice ale Casei de Bragança, diverse piese arhitecturale demontate de la biserici și mănăstiri.



Muzeul ceramicii  prezintă artele și meseriile din regiunea Minho, punând accent pe descrierea vieții unor artiști locali. Piesele principale ale muzeului sunt diversele variante colorate ale cocoșului.

Piața de joi În Barcelos se desfășoară în zilele de joi, una dintre cele mai vechi și târguri tradiționale din Europa (1412). Este o ocazie excelentă de a vedea meșteșugurile și legumele locale. În centru se află monumentala fântână din secolul al XVII-lea, de João Lopes.



BIBLIOGRAFIE 

https://olhares.com/chafariz-do-campo-da-feira-barcelos-foto7232399.html

https://www.traveleuropa.ro/obiective-turistice-barcelos-museu-de-olaria/

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g189170-d15120064-Reviews-Igreja_de_Nossa_Senhora_do_Terco-Barcelos_Braga_District_Northern_Portugal.html

 

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansare proiect ERASMUS+ la Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau” Brăila

Lansare proiect ERASMUS+ la Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau” Brăila                      Începând cu data de 1 septembrie 2019 Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau” Brăila implementează proiectul ERASMUS+   cu titlul „European Steps in Professional Training”, nr. 2019-1-RO01-KA102-061679, proiect de mobilitate din cadrul Programului ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1- Formare profesională (Vocational education and training, VET). Proiectul este cofinanţat prin programul ERASMUS+ al Uniunii Europene.              Proiectul are un buget aprobat de 35524 euro şi se va derula în perioada 01.09.2019-30.11.2020.             Proiectul se adresează elevilor de clasa a X-a, şcoală profesională, din domeniul Industrie textilă şi pielărie şi domeniul Industrie alimentară. Şapte elevi de la calificarea „Confecţioner produse textile” şi şapte elevi de la calificarea „Brutar-patiser-preparator produse făinoase” vor efectua stagii de pregătire practică în Barcelos, Portugalia. Parteneri în acest proiect
  STAGII DE PREGĂTIRE PRACTICĂ ÎN PORTUGALIA            Proiectul „ European Steps in Professional Training” , nr. de referinţă 2019-1-RO01-KA102-061679, este un proiect de mobilitate din cadrul Programului ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1- Formare profesională (Vocational education and training, VET).           Stagiile de pregătire practică au fost  realizate în parteneriat cu organizaţia de primire Com-Prensa, Impressão Têxtil, Lda, organizaţia de primire Panificadora Sul do Cávado , Lda şi organizaţia intermediară   Associação Intercultural Amigos da Mobilidade din Barcelos, Portugalia.            Participanții au fost repartizați pe grupe la firme din domeniile de pregătire profesională a acestora.           În perioada 3.11-16.11.2019, 7 elevi de clasa a X-a, şcoală profesională, din domeniul Industrie textilă şi pielărie, calificarea „Confecţioner produse textile”,  au efectuat un stagiu de pregătire practică în Barcelos, Portugalia. În cadrul stagiului de practică, elevii au